IncludU e-Collage

Presentations, Videos, Motion Images, Artworks, Pictures, etc.

The e-collage is an interactive online board that displays the projects, which have been elaborated by the participant schools, such as presentations, videos, motion images, artworks, pictures, etc.

The impacts of “IncludU e-collage” are:
• Better interaction and presentation in educative results of the project with an emphasis on practical outcomes
• Popularization of knowledge of European programs
• Cultivation of common European identity and multiculturalism
• Intergenerational approach and familiarity with new technologies and innovative tools
• More opportunities for young people to learn through interaction and participation in democratic life
• Active participation of pupils and teachers for the production of several projects

The creator of the e-collage is Panagiotis Kyrillos, undergraduate Student, Department of Digital Systems, University of Piraeus.

Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

plpmΕπεξηγηματική περιγραφή δράσης (Ποιος; Πού; Πότε; Γιατί;)

Το υποβαλλόμενο πρόγραμμα του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Μακεδονίας "Building our resilience and collaborative spirit" εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου IncludU, υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2016-2017 και συμμετείχαν 4 εκπαιδευτικοί του σχολείου και 15 μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου. Ο στόχος του έργου είναι να δημιουργήσει ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση των νέων ανθρώπων με την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ νέων από διαφορετικές χώρες βοηθώντας τους να αναπτύξουν μια αμοιβαία κατανόηση και την καλλιέργεια ευρωπαϊκών αξιών.

Συγκεκριμένα, το έργο επικεντρώνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανεκτικότητα, την ευαισθητοποίηση για τις πολιτικές της μετανάστευσης, την καλλιέργεια διεπιστημονικού πνεύματος μεταξύ των σπουδαστών, τη συνεργασία και την υιοθέτηση αξιών. Κατά τη διάρκειά του οι μαθητές αναζητούν υλικό, έτσι ώστε να συνθέσουν τη δική τους έρευνα, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη δράση της χώρας τους αλλά και άλλων χωρών.

Η εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι μια θεμελιώδης και βασική συνιστώσα κάθε σχολικού και πανεπιστημιακού προγράμματος. Η διαδρομή προς το στόχο ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι συμπεριφέρονται μεταξύ τους με σεβασμό και αξιοπρέπεια είναι μέσω της αποτελεσματικής εκπαίδευσης.

Η συνειδητοποίηση της δικής μας πολιτιστικής ταυτότητας είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά σε μια εποχή όπου το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης οδηγεί νεότερες γενιές στο να ξεχάσουν την καταγωγή και τον πολιτισμό τους. Οι δραστηριότητες στοχεύουν στην προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καλλιέργεια της ιδέας ως χώρου για την εποικοδομητική και δημιουργική μάθηση, τη συμμετοχή μας σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο ως ευαισθητοποιημένων πολιτών της συγκεκριμένης χώρας, της ευρωπαϊκής και της διεθνούς κοινότητας. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού εκπαιδευτικοί διαφορετικών ειδικοτήτων συνεργάστηκαν δημιουργικά, υπερβαίνοντας τα όρια των γνωστικών αντικειμένων μέσα από τη διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση.

Η συγκεκριμένη δράση κατατίθεται με την ελπίδα να συμβάλλει, όσο είναι δυνατόν, στη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος -και κατ’ επέκταση μιας κοινωνίας-, όπου όλοι θα φέρονται ο ένας στον άλλο με σεβασμό και αξιοπρέπεια, όπου τα άτομα, οι ομάδες και τα κράτη θα υιοθετούν ειρηνικές λύσεις στις μεταξύ τους διαμάχες και όπου κάθε μαθητής θα απολαμβάνει τα δικαιώματά του. Ο δρόμος προς αυτό το στόχο ξεκινά από την εκπαίδευση.

Ενδεικτικά στους στόχους του προγράμματος μπορούν να αναφερθούν τα εξής:

 

  • Αξιοποίηση στρατηγικών για τη δημιουργία τάξεων με λιγότερους αποκλεισμούς, νικώντας στερεότυπα, προκαταλήψεις, διακρίσεις και ρατσισμό.
  • Καλλιέργεια ευρωπαϊκής συνείδησης και ταυτότητας μέσα από την ενεργό συμμετοχή των μαθητών σε ευρωπαϊκές πλατφόρμες.
  • Παρουσίαση κατευθυντήριων γραμμών μεγάλων οργανισμών, φορέων και θεσμών όπως της UNESCO, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.α. ώστε οι μαθητές να συγκρίνουν και να επανεξετάσουν τις απόψεις τους για την πολιτιστική πολυμορφία και τις γλώσσες.
  • Προσέγγιση ζητημάτων που σχετίζονται με τα στερεότυπα και επιδίωξη ενδυνάμωσης των γνώσεων και των δεξιοτήτων των μαθητών ώστε να είναι σε θέση να αποτρέπουν τις διακρίσεις στο σχολείο.
  • Δημιουργία κλίματος ασφάλειας μεταξύ των μελών της ομάδας. Ανάπτυξη διαφορετικών συναισθημάτων, στάσεων και συμπεριφορών.
  • Εξοικείωση των εμπλεκομένων με τον «άλλο» και με διάφορες βασικές έννοιες όπως η «κουλτούρα» η «θρησκεία», η «γλώσσα».
  • Εξοικείωση με τα Social Media (Μέσα κοινωνικής δικτύωσης): Καλλιέργεια δημοκρατικού ήθους με τη δημιουργία του blog (ιστολογίου).
  • Εξοικείωση των μαθητών με τις αρχές και τη διαδικασία της επιστημονικής έρευνας και εμπλοκή των μαθητών στην ανασύνθεση μιας πραγματικής κατάστασης. Ειδικότερα, με την προσομοίωση της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στόχος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τη λειτουργία του και τη διαδικασία λήψης των αποφάσεών του, να αισθανθούν Ευρωπαίοι πολίτες και να κατανοήσουν πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρωβουλή, τους αφορούν.
  • Ευαισθητοποίηση των μαθητών στα σύγχρονα θέματα που ταλανίζουν τον ευρωπαϊκό, αλλά και τον διεθνή χώρο και ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της ομάδας, ούτως ώστε να εξελιχθούν ως ενεργοί πολίτες σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον.
  • Ανάπτυξη κριτικής σκέψης και πολιτειότητας.
  • Κατασκευή, προσαρμογή και διάχυση ψηφιακών εργαλείων και μεταφορά και διάχυση του παραγόμενου μαθησιακού υλικού έξω από τους τοίχους του σχολείου όπου έχουν πρόσβαση όλοι.
  • Προβολή πανανθρώπινων αξίων όπως της ειρήνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης της δικαιοσύνης και του σεβασμού, υποδυόμενοι οι ίδιοι οι μαθητές χαρακτήρες για το ραδιόφωνο κι αποκτώντας με αυτό τον τρόπο ενσυναίσθηση.
  • Προώθηση της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της Σχολικής Κοινότητας και της Κοινωνίας, μέσα από τη διοργάνωση και την πραγματοποίηση σχεδιασμένων σε εκπαιδευτικό πλαίσιο διαβουλεύσεων σχετικά με τη διαφορετικότητα.
  • Άσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης, της γνώμης κι έκφρασης.

Σχεδιασμός προγράμματος 

Η παρούσα δράση δομήθηκε λαμβάνοντας υπόψη ένα συγκεκριμένο θεωρητικό πλαίσιο ώστε να οργανωθούν τα παιδαγωγικά βήματα προς επίτευξη των στόχων. Οι εκπαιδευτικοί σε όλη τη διάρκεια καθοδηγούσαν τους μαθητές και ενθάρρυναν τη γνωστική συμμετοχή τους δημιουργώντας καταστάσεις διερευνητικής και συνεργατικής μάθησης. Κατά τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό των δράσεων λήφθηκε σοβαρά υπόψη η ηλικία και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, ενώ η συμμετοχή ήταν εθελοντική.

Οι δράσεις υλοποιήθηκαν στη διάρκεια των μαθημάτων της Λογοτεχνίας, των Αρχαίων και Νέων Ελληνικών, της Φιλοσοφίας, των Γαλλικών, των Θρησκευτικών και της Ερευνητικής Εργασίας της Α΄ Λυκείου. Οι εκπαιδευτικοί τέλος, διατηρούσαν ημερολόγιο εργασίας στο οποίο κατέγραφαν, πριν από την υλοποίηση, την περιγραφή των δραστηριοτήτων, τους χρόνους και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ώστε να διευκολυνθεί η μαθησιακή διαδικασία, αλλά και μετά την υλοποίησή τους, την εξέλιξη των δραστηριοτήτων.

Εφαρμόστηκαν, διάφορα μοντέλα διδασκαλίας όπως: α) η διδακτική του ενεργού υποκειμένου που είναι χειραφετική – επικοινωνιακή και δίνει τη δυνατότητα στα υποκείμενα - μαθητές και εκπαιδευτικούς - του ατομικού προσανατολισμού, της ανάπτυξης ικανοτήτων δράσης και  προσέγγισης της γνώσης, καθώς και της ανάπτυξης κοινωνικών ικανοτήτων και β) η τεχνική της συνεργατικής συναρμολόγησης «jigsaw puzzle», στην οποία όπως κάθε κομμάτι έτσι και - κάθε μαθητής- είναι αναγκαίο και απαραίτητο κομμάτι του «puzzle», για την επιτυχή συμπλήρωση και σχηματισμό της συνολικής εικόνας.

Υλικό (αφίσες, βίντεο, οτιδήποτε παραχθεί)

Αναλυτικότερα στο ιστολόγιο που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του project με τίτλο "Building our resilience and collaborative spirit" είναι αναρτημένες όλες οι δράσεις μας (http://experimentalunescoproject.blogspot.gr/):  

  1. Ντοκυμαντέρ «ThessImmigrant?»: Οι μαθητές κατέθεσαν τη δική τους άποψη για το ζήτημα του μεταναστευτικού
     https://www.youtube.com/watch?v=EeLgfHd2nKU&feature=youtu.be, (Αριθμός εμπλεκομένων μαθητών 10).
  2. Οπτικοποίηση ποιήματος που συνέγραψε μαθήτρια με τίτλο: «Ανώτερες Δυνάμεις (προς τους μετανάστες)», https://www.youtube.com/watch?v=z8ByQwFcsXY.
  3. Οπτικοποίηση ποιήματος που συνέγραψε μαθήτρια με τίτλο: «Αλαφιασμένη Ευρώπη», https://youtu.be/WlANyX4eLAI.
  4. Βίντεο – παρουσίαση: «Notre Europe», https://www.youtube.com/watch?v=g3YcxPhsN-4/.
  5. Ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή στην ΕΡΤ3, https://vimeo.com/208027959
  6. Παρουσίαση: Περιβαλλοντικοί μετανάστες, http://www.slideboom.com/presentations/1721160/Environmental-Refugees.
  7. Video, Τα δικαιώματα των μεταναστών, https://youtu.be/qPmkR5xXvw0.
  8. Video, Save the planet, save the future, https://vimeo.com/212552349
  9. Παρουσίαση: Ανθρώπινα δικαιώματα, http://www.slideboom.com/presentations/1721169/%CE%A4%CE%B1-%CE%91%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1.
  10. Παρουσίαση: Τα δικαιώματά μας, http://www.slideboom.com/presentations/1721186/%CE%94%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1.
  11. Παρουσίαση: Υπέρμαχοι ανθρωπίνων δικαιωμάτων, http://www.slideboom.com/presentations/1721196/%CE%A5%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%AF%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD.
  12. Poster, Environmental migration, https://www.slideshare.net/albaxan/environmental-migration.
  13. Poster, Environment, https://www.slideshare.net/albaxan/ss-74870098.
  14. Poster, Building our resilience and collaborative spirit, http://www.slideshare.net/albaxan/poster-includu.
  15. Poster, Wrongful imprisonment, http://www.slideshare.net/albaxan/poster-passport.

 

Αριθμός συμμετεχόντων και δημογραφικά στοιχεία, για δράσεις με κοινό (π.χ. Μαθητές, Γονείς, Εκπαιδευτικοί, Εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α).

Εκδηλώσεις-Διάχυση
  1. Επίσκεψη του Επικεφαλής του τομέα Ηθικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες στο σχολείο μας κ. Ισίδωρου Καρατζά την 1η Δεκεμβρίου 2016. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο διεπιστημονικού project για ζητήματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια της δράσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Επικεφαλής του τομέα Ηθικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να θέσουν σχετικά ερωτήματα (Εμπλεκόμενοι: 100 μαθητές, 15 εκπαιδευτικοί).
  2. Συνεργασία με την ΕΡΤ3. Δημιουργία ζωντανής ραδιοφωνικής εκπομπής του 102FM της ΕΡΤ3 «Τα παιδιά είν’ εν τάξει». Οι μαθητές παρουσίασαν ζωντανά στις 5 Φεβρουαρίου 2017 στις 11.00 η ώρα την ραδιοφωνική εκπομπή "Θρησκεία και Μετανάστευση" (Εμπλεκόμενοι: 4 μαθητές της Α΄ Λυκείου, 1 εκπαιδευτικός, Κοινό, Μαθητές, Γονείς, Εκπαιδευτικοί, που είχαν ενημερωθεί για τη δράση αλλά και το ραδιοφωνικό κοινό της ΕΡΤ3).
  3. Συνεργασία με το European School Radio στο πλαίσιο συνεργασίας του σχολείου μας μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος ΚΑ2. Οι μαθητές δημιούργησαν συνεργατικά ραδιοφωνικές εκπομπές για επίκαιρα θέματα και μυθιστορήματα  και μετέδωσαν τις εκπομπές τους στις 27/1/2017 (Εμπλεκόμενοι: 2 καθηγητές, 25 μαθητές, ραδιοφωνικό κοινό European School Radio και μαθητές άλλων σχολείων).
  4. Εκδήλωση στο σχολείο για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης στις 24/3/2017 (Εμπλεκόμενοι: 16 καθηγητές, 150 μαθητές).
  5. Συμμετοχή μαθητών στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο με θέμα: “Η θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο”. Ξάνθη στις 18-19 Μαρτίου 2017 με θεματολογία συναφή με τα ανθρώπινα δικαιώματα (Εμπλεκόμενοι: 3 καθηγητές, 2 μαθητές).
  6. Προσομοιώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 28/3/2017 και 27/4/2017. Η προσομοίωση της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε ως στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές τη λειτουργία του και τη διαδικασία λήψης των αποφάσεών του, να αισθανθούν Ευρωπαίοι πολίτες και να κατανοήσουν πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρωβουλή τους αφορούν. Επίσης, στόχος ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές για διάφορα θέματα, στην προκειμένη περίπτωση για το θέμα της εισόδου των προσφύγων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προβληματιστούν και να συνεργαστούν σε ομάδες για την επίλυσή του ως ενεργοί πολίτες σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της δράσης υπήρξε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων - Ι.Ε.Κ.Ε.Θ. (http://www.irtea.gr) που υποστηρίζει σχετικές εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία (Εμπλεκόμενοι: 3 καθηγητές, 25 μαθητές).
  7. Συνεργασία με το Αρσάκειο Σχολείο Θεσσαλονίκης (5/4/2017) στο πλαίσιο ανάπτυξης διασχολικής συνεργασίας, παραγωγής και ανταλλαγής εκπαιδευτικού υλικού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διάχυσης των δράσεων (Εμπλεκόμενοι: 3 καθηγητές, 27 μαθητές).
  8. Web conference/workshop (28/4/2017) με τον κ. Λ. Αντωνακόπουλο, Επικεφαλής και εκπρόσωπο του Γραφείου Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (περιβαλλοντική μετανάστευση, κλιματική αλλαγή). Εμπλεκόμενοι: 3 καθηγητές, 27 μαθητές.
  9. Υλοποίηση εκδηλώσεων την 5η Μαΐου 2017 για την “9η Μαΐου - Ημέρα Ευρώπης” με παράλληλη παρουσίαση του project IncludU από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας. Εμπλεκόμενοι: 16 καθηγητές του Π.ΓΕΛ ΠΑ.ΜΑΚ, 150 μαθητές (Α, Β, Γ Λυκείου 15-18 ετών). Εκπρόσωπος της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Σχολικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωπος του Παν/μίου Μακεδονίας, εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου, γονείς μαθητών (30), εκπαιδευτικοί άλλων σχολείων.

Δραστηριότητες

  • Δημοσίευση άρθρων στο μαθητικό ηλεκτρονικό περιοδικό «Οι ΈμΠειροι» στο πλαίσιο της λειτουργίας Ομίλου Δημοσιογραφίας στο σχολείο μας με θεματικές: Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ιστορία της, (http://omilosdimosiografiaslykpeir.blogspot.gr/2016/03/blog-post.html) και Χώρες υποδοχής ή αποθήκες ψυχών, (http://omilosdimosiografiaslykpeir.blogspot.gr/2016/03/blog-post_27.html). (Εμπλεκόμενοι: 3 καθηγητές, 20 μαθητές).
  • Αξιοποίηση πλατφόρμας e-twinning. Στη δράση του "IncludU" εντάχθηκαν και τρία έργα e-twinning που υλοποιήθηκαν στο μάθημα της γαλλικής γλώσσας. Το πρώτο έργο επιγράφεται: " Allô Le Monde, Est-ce que tout va bien? / Hello World, Is everything alright?" και είναι διαθέσιμο στο: https://twinspace.etwinning.net/24227. Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι να ευαισθητοποιήσει τους νέους στα δεινά του κόσμου μας και να τους προσκαλέσει να επινοήσουν τρόπους θεραπείας. Το 2ο έργο τιτλοφορείται: "Regards critiques sur le monde/Κριτική ματιά στον κόσμο" και είναι επίσης διαθέσιμο στο: https://twinspace.etwinning.net/24460. Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών του αύριο στην ενεργό πολιτειότητα και στην ανακάλυψη του άλλου, η προώθηση της αλληλοκατανόησης των λαών, των πανανθρώπινων αξιών και της διαπολιτισμικής συνείδησης. Το 3ο έργο έχει τίτλο: Dans la radio, ma voix est un personnage και είναι διαθέσιμο στο: https://twinspace.etwinning.net/24953. Στο έργο αυτό οι μαθητές των τμημάτων των Γαλλικών με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Τρ. Σύβακα γράφουν συνεργατικά ιστορίες ή παρουσιάζουν ραδιοφωνικές εκπομπές που αναδεικνύουν προβλήματα της εποχής, όπως το προσφυγικό, με σκοπό να προβάλλουν τις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης της δικαιοσύνης και του σεβασμού, υποδυόμενοι οι ίδιοι χαρακτήρες για το ραδιόφωνο κι αποκτώντας με αυτό τον τρόπο ενσυναίσθηση. Συζήτηση σε ομάδες για επιλογή σύγχρονων ηρώων και επινόηση ιστοριών. Συνεργατική συγγραφή ραδιοφωνικού μυθιστορήματος που προβάλλει σύγχρονα προβλήματα και προωθεί την ενσυναίσθηση / ή παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών, συνεντεύξεων κ.λπ. Ηχογράφηση για το ραδιόφωνο. Παραγωγή υλικού: ραδιοφωνικό μυθιστόρημα, ραδιοφωνικές εκπομπές. Διάχυση: Παρουσίαση στο european school radio, ενημερωτικές εκδηλώσεις στο σχολείο και στα κοινωνικά δίκτυα. (Χώρες που συμμετέχουν: Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Τυνησία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Τουρκία, Αλβανία, Γεωργία, Π.Γ.Δ.Μ., Ρουμανία, και Αρμενία εμπλεκόμενοι καθηγητές: 19 καθηγητές, 15 μαθητές του Π. ΓΕΛ ΠΑ.ΜΑΚ, και 100 μαθητές σχολείων άλλων χωρών).
  • «Building our european spirit»- Erasmus+ KA2. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος μαθητές από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία αποτύπωσαν την εικόνα που έχουν για την Ευρώπη, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους, ώστε να καταρριφθούν οι μύθοι και τα στερεότυπα και να χτιστεί το ευρωπαϊκό πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης.
  • Βιωματική δραστηριότητα-Επίλυση προβλήματος: «Τζαμί στην πόλη μου σήμερα». H δραστηριότητα των έξι σκεπτόμενων καπέλων εφαρμόστηκε σε μαθητές της Β΄ Λυκείου του Π. ΓΕΛ Παν/μίου Μακεδονίας στο πλαίσιο της διδακτικής ενότητας «Φανατισμός» στα Θρησκευτικά και οι μαθητές έπρεπε να απαντήσουν στο ερώτημα για ανέγερση ή όχι μουσουλμανικού τζαμιού στην πόλη τους. (Εμπλεκόμενοι: 1 καθηγήτρια, 54 μαθητές του Π.ΓΕΛ ΠΑ.ΜΑΚ).
  • Δημιουργία και αξιολόγηση ερωτηματολογίων (Εμπλεκόμενοι: 3 καθηγητές, 130 μαθητές του Π.ΓΕΛ ΠΑ.ΜΑΚ).
  • Συνεργασία με το ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ-Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις με το εκπαιδευτικό υλικό «Το πιο κρύο Καλοκαίρι» (Εμπλεκόμενοι: 1 καθηγητής, 50 μαθητές του Π.ΓΕΛ ΠΑ.ΜΑΚ).
  • Αξιοποίηση υλικού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την γεωργία και την κλιματική αλλαγή «Γεωργία στην καρδιά της ζωής μας» (Παιδαγωγικό πακέτο για εκπαιδευτικούς).
  • Συνεργασία με την Action Aid.
  • Συμμετοχή στον 10ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης του Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα: Οι μαθητές γράφουν ποίηση και με τίτλο του ποιήματος: «Ανώτερες Δυνάμεις (προς τους μετανάστες).
  • Συμμετοχή των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στο Δίκτυο Π.Ε. «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον (YRE)».
  • Συμμετοχή στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» με κεντρικό σύνθημα: «Δεν μένουμε απαθείς! Όλοι μαζί για τα παιδιά της γης! Φαγητό, νερό, σχολεία για όλα τα παιδιά. Όχι στη βία και το ρατσισμό. Ναι στη φιλία και το σεβασμό!»,